Crnogorski olimpijski komitet je jula 2007. primljen u članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta, a Crna Gora se kao samostalna država prvi put pojavila na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu.

Vaterpolo je jedan od najpopularnijih sportova u državi. Vaterpolo reprezentacija Crne Gore predstavlja Crnu Goru na svim međunarodnim vaterpolo takmičenjima. Najveći uspesi reprezentacije su srebrna medalja na Svetskom prvenstvu, zlatna na Evropskom i dva četvrta mjesta na Olimpijskim igrama.

 

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore

Košarkaški savez Crne Gore osnovan je 26. februara 1955. godine u okviru Košarkaškog saveza Jugoslavije. Dio Košarkaškog saveza Srbije i Crne Gore, postao je 2003. godine. Košarkaški savez Crne Gore 27. avgusta 2006. godine postao je član Svjetske košarkaške federacije (FIBA), nakon što je Crna Gora postala nezavisna država.

 

Košarkaška reprezentacija Crne Gore

Ženska rukometna reprezentacija Crne Gore u organizaciji Rukometnog saveza Crne Gore predstavlja Crnu Goru u rukometu na svim značajnijim svjetskim i kontinentalnim takmičenjima.

Debitovala je u kvalifikacijama za SP 2007. u Francuskoj, neuspešno, nakon toga su usledili neuspesi u kvalifikacijama za EP 2008. i SP 2009. koji su prekinuti plasmanom na EP 2010. što je i istorijski uspeh i prvi izlazak na veliku scenu.

Izborom Dragana Adžića, reprezentacija postiže istorijske uspehe. Osvaja srebro na OI u Londonu 2012. i zlato na EP u Srbiji 2012.

Ženska rukometna reprezentacija Crne Gore

Rukometna reprezentacija Crne Gore predstavlja Crnu Goru na međunarodnim rukometnim natjecanjima, a nalazi se pod ingerencijom Rukometnog saveza Crne Gore. Aktualni izbornik reprezentacije je Zoran Kastratović, a kapetan Petar Kapisoda.

Mada se rukomet u Crnoj Gori igra još od 1949. godine, RSCG postoji tek od 2006. godine, nakon što se država Crna Gora osamostalila od Srbije. Prije Srbije i Crne Gore, Crna Gora je bila dio reprezentacije SFR Jugoslavije, čiji je igrač bio i Veselin Vujović, najbolji crnogorski rukometaš, ujedno i prvi Igrač godine IHF-a.

Nakon osamostaljenja, Crna Gora sudjelovala je na evropskom prvenstvu 2008. (12. mjesto) i svjetskom prvenstvu 2013. (22. mjesto).

 

Muška rukometna reprezentacija Crne Gore

Odbojka je u Crnoj Gori počela da se igra 1934. godine i to najprije u Boki Kotorskoj, gdje su postojale mjesne ekipe (sokolovska društva), a prvenstva su se odigravala turnirski. U tom periodu ne postoji neko zvanično takmičenje u našoj državi, kao ni posebni uslovi u vidu podloge i rekvizita za igranje, uglavnom se igralo na plažama, u parkovima, ljetovalištima, itd.

U novije vrijeme crnogorska odbojka bilježi rast odbojkaških klubova, od čega znatno veći broj ženskih klubova, kao i sve veći broj mladih i talentovanih igača i igračica.

Trenutno u mlađim selekcijama crnogorski klubovi imaju veliki broj perspektivnih odbojkaša i odbojkašica, pa zbog toga uopšteno gledano, postoje svi uslovi da odobjka u Crnoj Gori napreduje.

Odbojkašice Crne Gore