Fudbalski savez Crne Gore osnovan je 8. marta 1931. godine na Cetinju, pod imenom Cetinjski nogometni podsavez, koji je funkcionisao u okviru Jugoslovenskog nogometnog saveza. Pored cetinjskog, postojalo je još deset podsaveza, sa sjedištima u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici, Zagrebu, Splitu, Osijeku, Sarajevu, Skoplju i Ljubljani. Prvi predsjednik Cetinjskog nogometnog podsaveza bio je profesor Nikola Latković.

Na području današnje Crne Gore do 1941. godine evidentirano je postojanje 105 fudbalskih klubova, od kojih su mnogi bili kratkog vijeka, lako su nastajali, a brzo se gasili. Od 1925. godine, kada su počela prva takmičenja (do 1930. godine u okviru Splitskog nogometnog podsaveza, a od 1931. u okviru Cetinjskog nogometnog podsaveza), prvaci su bili Balšić (Podgorica), Crnogorac (Cetinje), Lovćen (Cetinje), Budućnost (Podgorica) i Arsenal (Tivat).

Nakon Drugog svjetskog rata, 5. avgusta 1945. godine, formiran je Fudbalski odbor u okviru Fiskulturno-sportskog odbora Crne Gore, a 1946. godine organizovano je prvo prvenstvo Crne Gore u kome su učestvovala četiri kluba – Budućnost, Lovćen, Sutjeska i Arsenal.

Fudbalski odbor prerastao je u Fudbalski savez Crne Gore na osnivačkoj Skupštini koja je održana 6. decembra 1948. godine u Titogradu.

FSCG je od tada do 28. juna 2006. godine funkcionisao kao dio Fudbalskih saveza SFRJ, SRJ i SCG. Od 28. juna FSCG je samostalna fudbalska organizacija.

Nakon što je 30. juna 2006.godine zatražio prijem u medjunarodne fudbalske organizacije, na Kongresu UEFA u Diseldorfu, održanom 26.01.2007.god. FSCG je postao punopravni član UEFA, dok je član FIFA postao na Kongresu svjetske kuće fudbala, koji je održan u Cirihu 29. maja 2007. godine.

Grb crnogorske fudbalske reprezentacije

 

Zanimljivosti o počecima fudbala u Crnoj Gori

Prvu fudbalsku loptu, početkom XX vijeka, donio je na Cetinje, prema nepotvrđenim izvorima, Mihailo Vuković, za čije se ime vezuje i početak igranja fudbala u Beranama. Vuković je bio sin vojvode Gavra Vukovića, poznatog crnogorskog diplomate. Prema drugim izvorima, prvu loptu u crnogorsku prijestonicu donijeli su braća Luka i Milo Milunović (kasnije poznati slikar) iz Italije 1914. godine.

 • Prvu fudbalsku loptu u Pljevlja donio je Filip Đurašković 1908. godine iz Pariza, gdje se školovao.
 • Prvu fudbalsku loptu donio je u Podgoricu 1909. godine Englez Aleksin Miler, predstavnik jedne trgovačke firme iz Engleske. Prvom loptom igralo se na velikom parking prostoru bising automobila, koji su imali gvozdene točkove i lance za vuču, nedaleko od današnjeg Trga Republike.
 • Fudbalski klub Lovćen, kao prvi fudbalski tim u Crnoj Gori, osnovan je na Cetinju 1913. godine. Pretpostavlja se da se fudbal na Cetinju počeo igrati mnogo ranije.
 • Prva zvanična sportska takmičenja u Crnoj Gori organizovana su na Cetinju 1914. godine. Tada su i učenici Bogoslovije osnovali nogometnu sekciju uz pomoć svog profesora gimnastike Radića.
 • Prva propisno opremljena fudbalska ekipa koja se takmičila u Crnoj Gori bili su francuski vojnici iz jedinice stacionirane u gradu pod Lovćenom. Oni su na Cetinju krajem ljeta 1914. godine odigrali utakmicu sa Lovćenom u pravim dresovima i kopačkama.
 • Balšić je bio prvi fudbalski klub u Podgorici, a osnovan je 1919. godine.
 • U Pljevljima, koja su u to vrijeme bila ekonomski i kulturni centar Sandžaka, fudbal je počeo da se igra od 1920. godine.
 • "Primorje" je prvi fudbalski klub osnovan u Igalu. Igrači su igrali loptom koju su pronašli u napuštenom logoru austrougarske vojske. Pošto nije imala unutrašnju gumu igrači su je napunili pamukom i tako igrali.
 • U listu Crna Gora objavljen je 1922. godine komentar ,,Fudbal i kino" u kojem se upozorava da omladinu treba odvraćati od igranja fudbala i gledanja filmova, jer joj to može donijeti ,,samo zlo i štetu".
 • U beranskim selima Lušac, Polica i Dolac osnovani su fudbalski klubovi početkom dvadesetih godina ovog vijeka. Klub "Kom" bio je jedan od najstarijih na tom području, a osnovan je 1923. godine.
 • Cetinjski fudbalski klub Crnogorac imao je između Prvog i Drugog svjetskog rata najdužu turneju i to na Malti, krajem 1926. godine. Gostovanje na Malti, što se u ono vrijeme smatralo pravom avanturom, uslijedilo je na poziv reprezentacije III engleske pomorske eskadre, koja je sredinom 1926. godine posjetila Boku Kotorsku. Komandant eksadre bio je iznenađen dobrom igrom fudbala u Crnoj Gori, pa je po povratku na Maltu pozvao u goste fudbalere "Crnogorca". "Crnogorac" je dobio utakmicu protiv reprezentacije cijelog ostrva (1:0), a ostale je izgubio, kako je pisala ondašnja štampa, zbog iscrpljenosti igrača od dugog putovanja i morske bolesti.
 • Safet Hazandarević, hodža, izabran je 1926. godine za člana uprave fudbalskog kluba Lovćen. On je obavljao dužnost imama u 38. pješadijskom puku na Cetinju.
 • U Spužu se počeo igrati fudbal početkom treće decenije ovog vijeka. Igralo se na prostranim bjelopavlićkim livadama, a prvu loptu mladićima je poklonio Milan Mujo Bešić, kasnije poznati fudbalski reprezentativac, kojeg su navijači zvali ,,čovjek od gume".
 • Prvu loptu kojom se igralo na Cetinju, ali samo jedno ljeto, sašio je Mijat Bastać, obućarski radnik i jedan od osnivača fudbalskog kluba Lovćen.
 • Prva pravila fudbalske igre donio je na Cetinje Jašo Radović, i to iz Čehoslovačke gdje je izučavao zanat.
 • Prva međunarodna fudbalska utakmica u Crnoj Gori odigrana je 1. maja 1945. godine na Cetinju između reprezentacija Crne Gore i Albanije. Pobijedila je Crna Gora sa 2:1.
 

Fudbalska reprezentacija Crne Gore

Od 2001 Predsednik FSCG je legendarni bivši fudbaler Dejan Savićević, koji je bio i trener nacionalne selekcije. Posle prijema u UEFU imenovan je 2. februara 2007 i prvi selektor nove Fudbalske reprezentacije Crne Gore Zoran Filipović.

Prva zvanična međunarodna utakmica nacionalne A selekcije je bila utakmica odigrana u Podgorici 27. marta 2007. Crna Gora Mađarska 2:1 (0:1).

Zbog kasnijeg prijema FSCG u UEFU i FIFU A selekcija ne učestvuje u kvalifikacijam za Evropsko prvenstvo u fudbalu 2008. godine.

Fudbalski savez Crne Gore (FSCG) je najviši fudbalski organ koji rukovodim fudbalskim takmičenjima u Crnoj Gori sa sedištem u Podgorici. FSCG organizuje sledeća takmičenja u Crnoj Gori:

 • Prva liga Crne Gore;
 • Druga liga Crne Gore;
 • Kup Crne Gore;

i rukovodi:

 • Fudbalskom reprezentacijom Crne Gore A-selekcija;
 • Fudbalskom reprezentacijom Crne Gore U-21 (do 21 godine);
 • Fudbalskom reprezentacijom Crne gore U-19 (do 19 godina);
 • Fudbalskom reprezentacijom Crne Gore U-17 (da 17 godina);
 • Fudbalskom reprezentacijom Crne gore u futsalu.

 

Dres fudbalske reprezentacije Crne Gore